W dniu 26 marca 2024 roku w siewierskiej bibliotece odbyła się druga część warsztatów z psychodietetykiem Katarzyną Miśkiewicz w ramach realizacji projektu "Klub Dojrzałego Mola Książkowego" dofinansowanego przez Fundację Banku Gospodarstwa Krajowego w Programie Generacja 6.0 - Edycja VI. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jakie są naturalne zamienniki cukru, dlaczego warto ograniczyć jego spożycie oraz uświadomili sobie, ile cukru znajduje się w artykułach spożywczych kupowanych na co dzień. W ramach warsztatów słodzili herbatę wykorzystując ksylitol i tradycyjny cukier, próbując odnaleźć różnicę w smaku. Podczas warsztatów klubowicze wzięli udział w treningu uważnego jedzenia. Za pomocą zmysłów węchu, smaku, dotyku koncentrowali się na poznawaniu wybranych przez siebie produktów i obserwacji swojego umysłu oraz ciała podczas degustacji. Uważne jedzenie jest to bowiem wsłuchiwanie się w potrzeby organizmu i świadomość powodów, dla których w danym momencie sięgamy po jedzenie, czego doświadczyli klubowicze. Poznali również aplikację Zdrowe Zakupy.
PROJEKT DOFINANSOWANY PRZEZ FUNDACJĘ BGK W PROGRAMIE „GENERACJA 6.0” – EDYCJA VI