AKTUALNOŚCI
WIOSENNIE, POETYCKO I ZABAWNIE – CZYLI ŚWIATOWY DZIEŃ POEZJI W WOJKOWICACH KOŚCIELNYCH
21 marca wraz z nadejściem wiosny obchodzimy Światowy Dzień Poezji. Z tej okazji w wojkowickiej filii bibliotecznej odbyła się lekcja, w której uczestniczyli uczniowie klasy drugiej z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wojkowicach Kościelnych. Podczas zajęć czytaliśmy wiersze Jana Brzechwy, Juliana Tuwima, Wandy Chotomskiej, Danuty Wawiłow. Uczniowie zmierzyli się również z „językowymi łamańcami” Małgorzaty Strzałkowskiej oraz wykonali ilustracje do wiersza Jana Brzechwy „Kaczka dziwaczka”. Było wiosennie, poetycko i zabawnie.
POLSCY POECI I NOBLIŚCI – CZYLI KOLEJNA ODSŁONA ŚWIATOWEGO DNIA POEZJI W WOJKOWICACH KOŚCIELNYCH
W lekcji bibliotecznej udział wzięli uczniowie klasy VI z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wojkowicach Kościelnych. Podczas zajęć uczniowie poznali sylwetki największych polskich poetów, ich twórczość, ciekawostki z życia oraz biografie polskich noblistów: Marii Skłodowskiej-Curie, Henryka Sienkiewicza, Władysława Reymonta, Czesława Miłosza, Lecha Wałęsy, Wisławy Szymborskiej i Olgi Tokarczuk.
OBYWATEL ŚWIATA - O MIŁOSZU W ROKU MIŁOSZA – FILIA BIBLIOTECZNA W WOJKOWICACH KOŚCIELNYCH
W ramach obchodów Roku Czesława Miłosza i Światowego Dnia Poezji
odbyła się lekcja biblioteczna, w której udział wzięli uczniowie klasy VII z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wojkowicach Kościelnych. Celem zajęć było przybliżenie sylwetki Czesława Miłosza, jego życia i twórczości. Uczniowie podjęli również próbę interpretacji najbardziej znanych cytatów z dzieł poety.
Lekcja była więc świetną okazją, by wzbogacić ich wiedzę o tym wybitnym poecie.
CZYM ZDROWO SŁODZIĆ? CO TO JEST ŚWIADOME JEDZENIE? CZYLI WARSZTATY Z PSYCHODIETETYKIEM DLA UCZESTNIKÓW PROJEKTU GENERACJA 6.0.
W dniu 26 marca 2024 roku w siewierskiej bibliotece odbyła się druga część warsztatów z psychodietetykiem Katarzyną Miśkiewicz w ramach realizacji projektu "Klub Dojrzałego Mola Książkowego" dofinansowanego przez Fundację Banku Gospodarstwa Krajowego w Programie Generacja 6.0 - Edycja VI. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jakie są naturalne zamienniki cukru, dlaczego warto ograniczyć jego spożycie oraz uświadomili sobie, ile cukru znajduje się w artykułach spożywczych kupowanych na co dzień. W ramach warsztatów słodzili herbatę wykorzystując ksylitol i tradycyjny cukier, próbując odnaleźć różnicę w smaku. Podczas warsztatów klubowicze wzięli udział w treningu uważnego jedzenia. Za pomocą zmysłów węchu, smaku, dotyku koncentrowali się na poznawaniu wybranych przez siebie produktów i obserwacji swojego umysłu oraz ciała podczas degustacji. Uważne jedzenie jest to bowiem wsłuchiwanie się w potrzeby organizmu i świadomość powodów, dla których w danym momencie sięgamy po jedzenie, czego doświadczyli klubowicze. Poznali również aplikację Zdrowe Zakupy.
PROJEKT DOFINANSOWANY PRZEZ FUNDACJĘ BGK W PROGRAMIE „GENERACJA 6.0” – EDYCJA VI