AKTUALNOŚCI
AKADEMIA SZTUKI CUKIERNICZEJ - SMACZNE CZYTANIE Z IZABELĄ KOCOT Z PRACOWNI CUKIERNICZEJ SŁODKIE PRZYJĘCIA W SIEWIERZU
Smaczne, słodko i przepysznie było podczas warsztatów prowadzonych przez Izabelę Kocot z pracowni cukierniczej "Słodkie Przyjęcia" działającej przy ulicy Nowej 14 w Siewierzu, w których uczestniczyli członkowie Klubu Dojrzałego Mola Książkowego w ramach Akademii Sztuki Cukierniczej w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej im. Leona Korusiewicza w Siewierzu. Warsztaty odbywały się w związku z realizacją projektu siewierskiej biblioteki w programie Generacja 6.0. - Edycja VI Fundacji Banku Gospodarstwa Krajowego. Izabela Kocot opowiedziała o swojej niesamowitej, cukierniczej pasji i przekazała wiele cennych rad. Jej sukces poprzedziły lata licznych szkoleń, kursów i zdobywania doświadczenia. Wszystkie przepisy powstawały na zasadzie prób i błędów, aż do uzyskania perfekcji w przygotowywaniu słodkich wypieków, o czym mogli się przekonać klubowicze "na żywo" obserwując precyzję wykonania deserów. W praktyce poznali sekretny przepis na wypełnienie kruchych babeczek. Warsztaty były połączone z degustacją monoporcji o niebywałym, wprost "niebiańskim" smaku. Uczestnicy byli szczególnie zainteresowani przepisem na sprawdzony biszkopt i kremy do tortów. PRZEZ MOMENT WSZYSCY POCZULI SIĘ JAK W SŁODKIM RAJU... A TO DZIĘKI NIEBYWAŁEMU TALENTOWI IZABELI KOCOT.
PROJEKT DOFINANSOWANY PRZEZ FUNDACJĘ BGK W PROGRAMIE „GENERACJA 6.0” – EDYCJA VI
DZIEŃ KOTA W AKADEMII TWÓRCZOŚCI WSZELAKIEJ W WOJKOWICACH KOŚCIELNYCH
KLUB DOJRZAŁEGO MOLA KSIĄŻKOWEGO JUŻ DZIAŁA
26 lutego 2024 roku w siewierskiej bibliotece miało miejsce spotkanie otwierające realizację projektu „Klub Dojrzałego Mola Książkowego” dofinansowanego przez Fundację Banku Gospodarstwa Krajowego w Programie „Generacja 6.0” – Edycja VI. Cieszymy się, że projekt spotkał się z dużym zainteresowaniem wśród seniorów 60+. Podczas spotkania omówiono ogólne założenia projektu, czas trwania, harmonogram spotkań i pomysły, jakie będą realizowane. Już na pierwszym spotkaniu grupa szybko zintegrowała się, a uczestnicy mieli możliwość zaprezentowania siebie i podzielenia się swoimi doświadczeniami życiowymi.
Akademia Sztuki Cukierniczej - smaczne czytanie, to pierwsze zajęcia podczas których seniorzy pogłębiali swoją wiedzę cukierniczo-kulinarną. Jak upiec dobry sernik? Czy idealny sernik powinien zawierać rodzynki? Na te pytania próbowali znaleźć odpowiedź uczestnicy, dzieląc się własnymi spostrzeżeniami. Okazało się, że zdania są podzielone, a wśród grupy znaleźli się zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy rodzynek w serniku. Spotkanie zakończyło się degustacją ciast, wśród których oczywiście królował sernik.
PROJEKT DOFINANSOWANY PRZEZ FUNDACJĘ BGK
W PROGRAMIE „GENERACJA 6.0” – EDYCJA VI