Godło POLSKI

WYDARZENIA

Featured

POLSCY POECI I NOBLIŚCI – CZYLI KOLEJNA ODSŁONA ŚWIATOWEGO DNIA POEZJI W WOJKOWICACH KOŚCIELNYCH


W lekcji bibliotecznej udział wzięli uczniowie klasy VI z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wojkowicach Kościelnych. Podczas zajęć uczniowie poznali sylwetki największych polskich poetów, ich twórczość, ciekawostki z życia oraz biografie polskich noblistów: Marii Skłodowskiej-Curie, Henryka Sienkiewicza, Władysława Reymonta, Czesława Miłosza, Lecha Wałęsy, Wisławy Szymborskiej i Olgi Tokarczuk.

Featured

OBYWATEL ŚWIATA - O MIŁOSZU W ROKU MIŁOSZA – FILIA BIBLIOTECZNA W WOJKOWICACH KOŚCIELNYCH


W ramach obchodów Roku Czesława Miłosza i Światowego Dnia Poezji
odbyła się lekcja biblioteczna, w której udział wzięli uczniowie klasy VII z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wojkowicach Kościelnych. Celem zajęć było przybliżenie sylwetki Czesława Miłosza, jego życia i twórczości. Uczniowie podjęli również próbę interpretacji  najbardziej znanych cytatów z dzieł poety.
Lekcja była więc świetną okazją, by wzbogacić ich wiedzę o tym wybitnym poecie.

Featured

CZYM ZDROWO SŁODZIĆ? CO TO JEST ŚWIADOME JEDZENIE? CZYLI WARSZTATY Z PSYCHODIETETYKIEM DLA UCZESTNIKÓW PROJEKTU GENERACJA 6.0.

W dniu 26 marca 2024 roku w siewierskiej bibliotece odbyła się druga część warsztatów z psychodietetykiem Katarzyną Miśkiewicz w ramach realizacji projektu "Klub Dojrzałego Mola Książkowego" dofinansowanego przez Fundację Banku Gospodarstwa Krajowego w Programie Generacja 6.0 - Edycja VI. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jakie są naturalne zamienniki cukru, dlaczego warto ograniczyć jego spożycie oraz uświadomili sobie, ile cukru znajduje się w artykułach spożywczych kupowanych na co dzień. W ramach warsztatów słodzili herbatę wykorzystując ksylitol i tradycyjny cukier, próbując odnaleźć różnicę w smaku. Podczas warsztatów klubowicze wzięli udział w treningu uważnego jedzenia. Za pomocą zmysłów węchu, smaku, dotyku koncentrowali się na poznawaniu wybranych przez siebie produktów i obserwacji swojego umysłu oraz ciała podczas degustacji. Uważne jedzenie jest to bowiem wsłuchiwanie się w potrzeby organizmu i świadomość powodów, dla których w danym momencie sięgamy po jedzenie, czego doświadczyli klubowicze. Poznali również aplikację Zdrowe Zakupy.


PROJEKT DOFINANSOWANY PRZEZ FUNDACJĘ BGK W PROGRAMIE „GENERACJA 6.0” – EDYCJA VI

 

Featured

...BYŁA SOBIE ŻABKA MAŁA.. - CZYLI DZIEŃ ŻABY W AKADEMII TWÓRCZOŚCI WSZELAKIEJ W WOJKOWICACH KOŚCIELNYCH

Centrala


42-470 Siewierz Plac Wojska Polskiego 11

Dyrekcja, Księgowość:

tel./fax.: 326741616

Księgozbiór, Obsługa czytelników:

tel.: 326741646 

e-mail: siewierz@mgbps.pl

Filia nr 1 w Brudzowicach


42-470 Siewierz (Brudzowice),
Centrum Kulturalno – Edukacyjne
ul. Szkolna 2
Tel.: 326741834

e-mail: brudzowice@mgbps.pl

Filia nr 2 Żelisławicach


42-470 Siewierz (Żelisławice),
Remiza OSP, ul. Piastów 32
Tel.: 326743251

e-mail: zelislawice@mgbps.pl

Filia nr 3 w Wojkowicach Kościelnych


42-510 Wojkowice Kościelne,
ul. Dąbrowska 2
Tel.:326742658

e-mail: wk@mgbps.pl

Menu Główne